Vapaj studenta iz Travnika : „Molim roditelje da mi pošalju 300 eura kako bih znao da su dobro”

807
views

Bosanski Cambridge, kako studenti vole da zovu travnički fakultet, je ustanova koja ima nevjerovatne rezultate poslovanja u posljednjih par godina, te donosi mnoštvo lijepih i zanimljivih priča. Malo je poznato da postoje i one druge, teške, koje nerado objavljujemo, ali svakako da su dio odgojno-neobrazovnog procesa koji prijeti rušenju ionako labilnog univerzitetskog uređenja.

Ovaj fakultet u prosjeku dnevno predstavi 1 doktora nauka te tri bachelor-a, ali put od bogatih roditelja do fotelja koje ih čekaju nije uvijek tako lagan, valja autoputem, pa preko Lašve do fakulteta.

Jedan od primjera je Amar Hadzifejzović koji čeka svoju doktorsku disertaciju koju mu radi Elma, radnica trafike iNovine u Travniku. Nakon što je prošle godine uspješno završio fakultet, magistrirao, ipak će morati na doktorsku diplomu sačekati još nekih 7 dana a kako kaže razočarani roditelji mu nisu poslali 1500 eura za ovu sedmicu kako to obično biva, nego samo 1200…

“Džaba vam sve diplome i svo znanje svijeta ako roditelji nisu zadovoljni vama”, kaže Amar te dodaje da apeluje na svoje roditelje da mu pošalju još 300 eura kako bi znao da su dobro.

Ovaj primjer pokazuje da ni na travničkom univerzitetu nije sve crno-bijelo te da ni tamo ne cvjetaju ruže. Za ruže je još uvijek rano a i ova kiša je produžila, tako da teško možemo očekivati ruže prije doktorske disertacije ili tačnije rečeno nekih sedam dana.

Tekst je satiričnog karaktera.