Trčanje zvanično najpopularniji sport u Sarajevu

832
views

Sarajevo je grad poznat po tome što prati sve svjetske trendove, od onih urbanih i modernih, preko onih primitivnih i zaostalih, sve se može naći u šeheru, a trenutno je u svim slojevima društva najaktuelniji trend trčanje.

Trčanje koje je bilo  nepoznanica među ljudima do prije nekih 10 godina, doživjelo je naglu ekspanziju i trenutno je najpopularnija disciplina među omladinom, a dosta je i onih starijih, koji su se navukli na ovu nevjerovatnu disciplinu. Neki to rade javno, neki za sebe dok je većina onih koji trčanje upražnjuju u grupama. Trčanje mnogi vežu isključivo sa muzikom, iako ni muzika nije preduslov, za razliku od drugih, sličnih disciplina. Ona je odlična je za gubitak tjelesne mase, a znoj koji se luči tokom i nakon upražnjavanja trčanja, sadrži toksine koji se na taj način izbacuju iz organizma.

Trčanje je postalo jako rasprostranjeno zbog svoje tržišne cijene i jako malih početnih ulaganja. Za razliku od drugih disciplina gdje su  potrebna velika početna ulaganja, za trčanje treba samo dobra volja i jako malo novca, dok se za vrijeme upražnjavanja discipline ne troše pare za hranu, tako da je u startu primamljivo. Nakon kratkog vremena, trčanje postane dio vas, dobijete osjećaj lažnog ega i imate osjećaj da možete sve. Kao posljedice konzumiranja trčanja su brzina pokreta, nedostatak sna, a na samim početcima je moguće i škripanje zubima te krviljenje glave ukoliko se previše trči u kratkom vremenskom periodu.

Čak i u trčanju se možete pretjerati, a neki od simptoma pretrčanosti su: malaksalost, blijedo lice, suha usta i izgubljenost u vremenu i prostoru. Najčešći slučajevi pretrčanosti su zabilježeni kod osoba koje treći ili četvrti dan.

A šeher ko šeher, ima ono nešto, a to pokazuje i sarajevsko trčanje. za koje kažu da je najkvalitetnije u regionu (ako se uopšte može pričati o kvaliteti trčanja).

Tekst je satiričnog karaktera.