Svako dijete da se upiše na Goethe – Besplatni kursevi Njemačkog jezika

851
views

Rastući trend odlaska mladih iz BiH je prestao biti rastući trend odlaska mladih iz BiH i postao rastući trend odlaska bilo koga, bilo gdje. Iako su se prije za odlazak vezali mladi, danas nas napuštaju doslovno svi oni koji imaju osnova da dobiju radnu dozvolu. Odavno su nas napustili jako sposobni.

Pele sad Cisco gura u Švabiji.

Elma je ekonomista u Dubaiu.

Almedin radi keramiku u Zadru.

Sve su to prekvalitetni ljudi koje ova država nije uspjela zadržati. Sada već nismo sposobni da sačuvamo ni prosječne ljude. Zašto biti kasirka u Bingu kad možeš biti kasirka u Lidlu?

Nakon velikih afera oko prodaje diploma koje su, zakratko, uzdrmale našu državu, Njemačka ambasada u Bosni i Hercegovini odlučila je da stvar uzme u svoje ruke. Da bi ste dobili radnu dozvolu u Njemačkoj, sada morate položiti minimalno B2 na Goetheu. Kako su kursevi jako skupi, a sami izlasci na završni ispit koštaju 120KM, iz ambasade su odlučili pokrenuti projekat pod nazivom: “Svako dijete da se upiše na Goethe”.  Prilika svim ljudima od 6 do 66 godina da uče njemački u prostorijama instituta uz predavače koji su Njemački mahom učili u izbjeglištima širom Švabije.

Kako djeca od 6 do 66?

Pa svi smo mi djeca germani, samo su odlučili da nas drže po strani.

Otkud ti predavači?

Pa svi oni koji su vrijedili su otišli, i sad moramo da koristimo alternativne priučene predavače da bi svi mogli da idemo preko grane.

Ne treba se sikirati. Za nekih 15 godina svi ćemo biti u Njemačkoj. Onda će nas Švabe sve vratiti da živimo ovamo. I to u Goraždu. Da radimo kod Bekte i pravimo djelove za Volks Vagen.

Tekst je satiričnog karaktera.