Novalić potvrdio: Od WHO-a smo dobili potvrdu o nesposobnosti

1182
views

Premijer Federacije Fadil Novalić, govorio je danas na konferenciji za medije o trenutnoj situaciji vezanoj za nabavku vakcina, te o informacijama koje smo dobili od strane WHO-a.

Jutros smo i zvanično dobili potvrdu iz WHO-a da smo nesposobni nabaviti vakcine, te nam je preporučio da se posavjetujemo sa Sejom Brajlovićem i iskoristimo njegova poznanstva. Potvrda o nesposobnosti je prvi dokument ovakvog tipa da je dobila neka država, a sam dokument je potpisao i direktor WHO-a Tedros Adhan Ghebreyesus” rekao je Novalić te dodao:

Mi smo predali svu dokumentaciju i avansno uplatili za otprilike 2 miliona doza, a to što neki ljudi žele svoj nerad sakriti, optužujući druge, ne želim komentarisati. Moj prijedlog je bio da se vakcine nabave preko firme Patria iz Visokog. Meni je žao što su se naši zvaničnici umjesto naše, domaće, provjerene firme, odlučili za nekakvu zdravstvenu organizaciju. Ja sam svakako nakon afere koja se desila sa respiratorima odlučio vakcine ne nabavljati, jer jednostavno, nisam želio rizikovati”.

Tekst je satiričnog karaktera.