Mladić J.H. (33) iz Sarajeva štrajkuje glađu jer mu je smanjen džeparac

849
views

Prava drama odvija se u sarajevskom naselju Malta, gdje momak J.H. (33) već treći dan štrajkuje glađu, zbog odluke roditelja da mu smanje džeparac. Kako šalter saznaje, ovaj student druge godine Ekonomskog fakulteta u Sarajevu ne želi davati nikakve izjave, te je zapao u duboku krizu nastalu usljed redukcije džeparca i nemogućnosti ispijanja kafa i igranja kladionice po cijeli dan.

Nekada velika nada FK Sarajeva i sudent sa najvećim stažom na ekonomskom fakultetu, na ovaj način želi ukazati na probleme sa kojim se mladi danas susreću i staviti poseban akcent na izostalu podršku tamo gdje se ona najviše očekuje, iz kuće. Mnogi mladići, pa čak i stariji od njega, uživaju benefite mjesečnog džeparca od svojih roditelja, tako da je za očekivati da će i roditelji J.H. popustiti pod pritiskom kako javnosti tako i komšija koji imaju samo riječi hvale za ovog mladića. Premda se farsa sa ovim mladićem ne završava već par dana, o ovome se nisu oglasile relevantne institucije te je za očekivati da će ovo biti riješeno na način da će roditelji ipak na kraju popustiti.

Dolaskom novih degeneracija dolaze i promjene u odgojno-obrazovnom sistemu, pa se i roditelji sve češće odlučuju pomoć potražiti kod psihologa i pedagoga. Pitanje koje se postavlja je sljedeće; treba li djecu sa 20 godina “izbaciti” na ulicu i pustiti da se sami snalaze kao što je običaj u Njemačkoj ili da pustimo djecu da sami o tome odlučuju pa da potencijalno žive sa roditeljima do kasnih srednjih godina ?

Tekst je satiričnog karaktera.