Mjerna jedinica za nacionalizam “balija bod”

812
views

Kako bi smo što bolje objasnili pojedine pojmove, odnosno izračunali njihov intenzitet, potrebno je odrediti njihove mjerne jedinice. Samo osjećanja i emocije  nisu mjerljivi pa nemaju mjerne jedinice.

Nacionalizam nije emocija.

Nacionalizam nije osjećanje.

Nacionalizam nije stanje duha.

Definicija 1. Nacionalizam je poremećaj koji je nametnut radi lakše kontrole velikih narodnih masa, a za cilj ima podjelu ljudi, zarad pune kontrole.

Definicija 2. Nacionalizam je nametnuto stanje mržnje kojem se učimo od malena, da bi zvonce koje dobijemo nacionalističkim razmišljanjem odredilo stado kojem pripadamo.

U kratko pregledu ćemo pokušati odrediti, odnosno dodijeliti balija bodove za nacionalizam u zavisnosti od faktora.

  1. Odgoj – 2 balija bodova

Ukoliko ste odgojeni u nacionalističkoj porodici, imate već dva balija boda i dobre šanse da postanete nacionalista.

  1. Stanje – 1 do 2 balija bodova

Trenutno stanje u državi/gradu gdje živite i političke igre koje nam se plasiraju u medijima mogu nam donijeti 1 ili 2 balija bodova. U našem slučaju je to uglavnom dva balija boda.

  1. Rad – 3 balija bodova

Jedna od najbitnijih stvari je rad, odnosno posao. Vaša primanja uglavnom su obrnuto proprocionalna potrebi da budete nacionalisti.

Za platu do 600 maraka imate tri balija boda.

Od 600 do 1000 dobijate dva balija boda.

Od 1000 do 1600 dobijate jedan balija bod.

Sa platom preko 1600 KM nacionalizan nestaje, odnosno ne dobijate balija bodove.

  1. Znanje od -3 do 3 balija boda.

Najviše balija bodova nosi znanje. Ukoliko ste školovani, pratite dešavanja oko sebe, vrlo vjerovatno ćete otići u minus sa balija bodovima te moći nulirati prve tri stavke. Ako se vaše praćenje političke situacije svodi na čitanje najvećih i najuticajnih medija koji su pod okriljem nacionalistički stranaka, a pri tom nemate znanje, vrlo je vjerovatno ćete dobiti tri balija boda.

U praksi bi to značilo:“Ako nemate dobra primanja, odgojeni ste da mrzite, pri tom stanje u državi pratite kroz medije, a niste dovoljno pametni da odvojite istinu od laži, vjerovatno ste balija za 10“.

Tekst je satiričnog karaktera.